Vragen.

Hits: 1603

Kinderen die vragen worden overgeslagen. Doe wel en zie niet om. Wat een conditionering om vooral geen leugens en bedrog aan de kaak te stellen. Het vervelende van vragen stellen is dat een onjuiste vraag ook een onjuist antwoord genereert. Het is nog lastiger dat de juiste antwoorden meer vragen oproepen. Er zijn ook uitdrukkingen waarin vragen een positieve reactie creëren.

Van vragen wordt men wijs, en één gek kan meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden. Een vraag die me dit jaar erg bezig houdt is waarom de geschiedenis zich blijft herhalen. Daar heb ik meerdere schrijfseltjes aan gewijd. Het beste antwoord kreeg ik jaren geleden toen een jongen van 6 jaar van school werd gestuurd omdat hij tijdens de geschiedenisles de onderwijzer irriteerde.

Omdat ik het gezin, waar de jongen deel van uitmaakt, ook al jaren onder mijn hoede heb mogen nemen, vroegen de ouders wat ze met hem aan moesten. Mijn suggestie was de jongen te vragen waarom hij zich in die lessen zo gedroeg. Zijn antwoord was even simpel als verbijsterend: ‘Omdat mensen niets van geschiedenis hebben geleerd!’

Laten we enkele historische gebeurtenissen, die vragen oproepen, onder de loep nemen.

Hatsjepsoet.
De beste farao was een vrouw, die van ca. 1479 BC - 1458 BC onafgebroken over een welvarend Opper- en Neder-Egypte heerste. Dit is geen enkele andere vrouw voor of na haar gelukt. Hoe kreeg ze dit voor elkaar? Hatsjepsoets prestatie was uitzonderlijk. Weliswaar zaten andere vrouwen tijdelijk op de gouden faraotroon, maar altijd als regentes voor minderjarige zonen.

Hatsjepsoet regeerde het grootste deel van de 22 jaar dat zij aan de macht was in haar eentje. Bovendien had ze haar positie te danken aan haar meesterschap in manipuleren en strategisch inzicht. Daarnaast voorkwam ze dat haar machtsgreep, zoals gebruikelijk bij dynastiewisselingen in Egypte, gepaard ging met bloedvergieten en sociale onrust. Vergelijk dat maar eens met de coup d’Etat in het huidige Egypte!

Biografie.
Rond 1500 BC wordt Hatsjepsoet geboren in Thebe als dochter van de legeraanvoerder Thoetmosis. Kort na haar geboorte bevordert de oude farao Amenhotep I, die geen mannelijke nakomelingen heeft, Hatsjepsoets vader tot mederegent en opvolger. Thoetmosis is de ideale kandidaat: hij was verantwoordelijk voor belangrijke militaire overwinningen op de opstandige Nubiërs, én hij heeft familiebanden met Amenhotep.

Als zij tien jaar is, sterven plotseling na elkaar haar twee broers, de beoogde troonopvolgers. En geen twee jaar later overlijdt haar vader Thoetmosis I zelf. De enige mannelijke troonpretendent is de ziekelijke jonge zoon van één van de bijvrouwen van Thoetmosis.

Om zijn aanspraak op de troon te versterken, wordt deze Thoetmosis II vrijwel direct na de begrafenis van hun vader uitgehuwelijkt aan zijn halfzusje Hatsjepsoet, die dan pas twaalf jaar oud is.

Hatsjepsoet is na haar huwelijk met haar halfbroer de belangrijkste vrouw van Egypte, maar haar hoofdtaak als koningin-moeder, het voortbestaan van de dynastie verzekeren, is geen succes. Haar eerste kind is namelijk een dochter. Wel verwekt haar echtgenoot een zoon bij een slavin. Voor Hatsjepsoet zelf ook weer zwanger kan worden, sterft haar man/halfbroer Thoetmosis II.

Het einde van de dynastie dreigt opnieuw. Er is Hatsjepsoet veel aan gelegen de heersende vrede en welvaart te bewaren. Bovendien wil zij haar positie en die van haar familie niet opgeven. Daarvoor moet ze de chaos voorkomen die meestal gepaard gaat met het machtsvacuüm door het ontbreken van een farao. De zestienjarige weduwe toont in deze crisissituatie haar wilskracht en tactisch inzicht en manifesteert zich als politiek talent.

Waarom droeg ze een baard?
Het tekent de macht en het aanzien die Hatsjepsoet heeft opgebouwd, dat er in de officiële annalen niets is terug te vinden van protest toen zij zich tot farao uitriep. In Egypte had de ultieme macht en alle symbolen die daarbij hoorden een masculien karakter; de vrouwelijke vorm van het woord farao bestond niet.

Typerend voor Hatsjepsoet is dat zij na haar kroning op alle officiële afbeeldingen als man verschijnt, inclusief de ceremoniële baard. Eenmaal op de troon, vertoonde ze zeer androgyn gedrag om zich te doen gelden, ze is op diverse plaatsen afgebeeld met mannelijk bovenlichaam en/of mannenkleding en zelfs met de ceremoniële baard. In sommige teksten wordt ze afwisselend met "hij" en "zij" aangeduid, omdat er geen benaming voor vrouwelijke farao bestond.

Elizabeth I.
Elizabeth I, de dochter van Henry VIII en Anne Boleyn, was de 'Gloriana' van Engeland. Ze bleef een maagdelijke koningin omdat ze naar eigen zeggen ‘gehuwd was met Engeland’. Deze ‘Virgin Queen’ bracht het land stabiliteit na de chaos tijdens korte regeerperiodes van haar stiefzus en halfbroer.

Tegen de tijd dat haar vader stierf, was Elizabeth de derde in successie voor de troon achter haar jongere broer Edward en oudere zus Mary. Een van de grootste ironieën uit de geschiedenis is dat Henry VIII geobsedeerd was van een mannelijke opvolger, maar Edward regeerde slechts zes jaar en stierf aan tuberculose toen hij 15 was. De tweede in de rij, Mary, gaat het niet veel beter. Haar korte, catastrofale bewind eindigde na slechts vijf jaar.

Uitgerust met vlammend rood haar, een albasten wit gezicht en buitensporige kledij bezat Elizabeth het charisma van haar vader, Henry VIII, en was ze de lieveling van haar volk. Haar mooiste moment kwam in 1588 toen ze de Spaanse Armada versloeg en haar naar een legendarische status katapulteerde.

Elizabeth was, net als haar moeder Anne Boleyn, een enorme flirt. Ze hield ervan zich te omringen met de meest knappe mannen aan het hof, en vermaakte ook verschillende buitenlandse prinsen die allemaal hoopten op haar hand in het huwelijk. Elizabeth gebruikte haar vrouwelijkheid om een ​​door mannen gedomineerd hof op haar knieën te krijgen en gaf speelse bijnamen aan haar favorieten.

Burghley de eerste minister, noemde ze haar 'geest', haar vermeende minnaar, Robert Dudley, graaf van Leicester, noemde ze haar 'ogen'. De meest gekke bijnaam ‘kikker’ gaf ze aan François, hertog van Anjou. Weet je, het leven is gebaseerd op aannames en het mensdom is geneigd alles letterlijk te nemen.

Voor mij zou de ‘geest’ in onze tijd een ‘Ghost Writer’ zijn, de ‘ogen’ staan voor een geheim agent en de kikker voor een klokkenluider. Waarom zou Elizabeth dergelijke pionnen om zich verzameld hebben?

Was de maagd een meisje?
Laten we meteen met de deur in huis vallen, Elizabeth Tudor stierf toen ze elf was. In 1544 heerste de pest over Londen. Mensen kregen hoge koorts, gevolgd door diarree en overgeven, waarna bloed uit de mond en de neus stroomde waarop de dood volgde. De rijke mensen vluchtten uit de besmette stad, met de koninklijke familie voorop.

Prinses Elizabeth, de derde troonopvolgster in successie na haar jongere broer Edward en Mary, haar oudere zuster, werd naar het Overcourt House gestuurd net buiten het dorp Bisley in het graafschap Gloucestershire op de grens met Wales. Haar gouvernante was Lady Kat Ashley en haar oppasser was Sir Thomas Parry. Ze zouden daar, ver van de hoofdstad blijven totdat de pest over was gewaaid.

Daar was ze veilig, want ze was heel waardevol voor haar vader de koning, omdat hij hoopte haar aan een buitenlandse prins te koppelen en zo een bondgenoot te vinden in Frankrijk of Spanje. Het woord waardevol gebruikte ik doelbewust in plaats van dierbaar, aangezien onvoorwaardelijke liefde in die kringen niet bekend is. Als iemand zijn kind als handelswaar beschouwt manifesteert het Universum oorzaak en gevolg.

Kort na hun aankomst in Bisley stierf prinses Elizabeth onverwachts, waarschijnlijk aan koorts of besmetting. En met haar dood begon volgens historici de leugen. Lady Kat Ashley en Sir Thomas Parry werden doodsbang omdat Henry VIII mensen al voor kleinere missers liet onthoofden. De prinses was aan hun zorgen toevertrouwd, ze stierf onder hun hoede, hoe moesten ze dat aan de koning vertellen.

Het ergste was dat haar vader op het punt stond zijn waardevolle dochter te bezoeken. Ze bedachten een list om hem om de tuin te leiden, ze hadden een plaatsvervanger nodig. Henry had zijn dochter niet meer gezien sinds ze 3 was. Ze hoefden alleen maar een 11-jarig meisje te vinden met rood haar en die het gedrag van een prinses aan te leren. In het dorp was er alleen maar een jongen van die leeftijd met rood haar.

Op schilderijen is Elizabeth I altijd afgebeeld met enorm kanten kragen om haar hals om de ademsappel te camoufleren. De dikke spierwitte make-up was bedoeld om de baardgroei te verdoezelen. Als ze gekleed werd waren er alleen speciale kleedsters aanwezig, en als ze ziek werd, mochten er alleen speciale artsen komen. De Bisley Boy-theorie is tot op de dag van vandaag, ondanks het ontbreken van enig betrouwbaar bewijs, stand gehouden.

Op herhaling.
Het is een publiek geheim dat Michelle Obama op 17 januari 1964 als Michael LaVaughn Robinson werd geboren. Michael was op de middelbare school een populaire atleet. Hij ontving in 1982 een studiebeurs om als vleugelverdediger te spelen in het Oregon State Beavers rugbyteam. Het is opmerkelijk dat het woord ‘Beavers’ in slang Amerikaans vagina of poesje betekent!

In een toespraak op 30 september 2011, tijdens de ambtswisselceremonie van de voorzitter van de gezamenlijke stafchefs in Fort Myer, Virginia, noemde Obama zijn vrouw Michael in plaats van Michelle. De verspreking kan doelbewust zijn gebruikt om de zware last van hun privé relatie van zijn schouders te halen…Mensen die dit als complottheorie afdoen vragen dan hoe het mogelijk is dat de Obama’s toch kinderen kunnen hebben.

Kinderen die vragen worden overgeslagen.

Artikelen op deze website mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de juiste bron: ArjunA – www.assayya.com