Met deze spelling belichten we meteen de reden om dit artikel te schrijven. In het katern over de Olympische Spelen las ik: “Slechtste prestatie judoploeg sinds OS ‘88”. Een ieder die nog denkt dat het om het spel gaat en niet om de knikkers kan hier leergeld uit trekken. Voor mij is het behalen van een ticket naar Rio al een topprestatie op zich.
De mensheid, en vooral de mainstream media die de mensheid dagelijks overspoelt met leugens en bedrog, heeft altijd negatief commentaar op mensen die in de schijnwerpers staan. Dat is een uiterst precaire positie, want je moet aan alle verwachtingen voldoen.
- De verwachtingen van een sponsor die er veel geld in heeft gestoken.
- De verwachting van de coach.
- De verwachtingen van medespelers als het een teamsport is.
- De verwachtingen van landgenoten die aan de buis en het bier gekluisterd zijn.
- De verwachtingen van journalisten die zelf geen sport beoefenen.
- De verwachtingen van al je familieleden.
- Last but - in dit geval - least; je eigen verwachtingen.
Deze volgorde is bewust gekozen, want het gaat in eerste instantie om de knikkers. Dat was niet het uitgangspunt van de oorspronkelijke Spelen in de oude Griekse stad Olympia. De antieke Spelen werden tussen 6 augustus en 19 september om de vier jaar gehouden tijdens een religieus festival ter ere van Zeus.
Merk op dat dit festival zowel in het sterrenbeeld Leeuw als Maagd staat. Als je iets van astrologie weet, zou je de kenmerken van deze sterrenbeelden kunnen vergelijken met de sporters die het podium behalen tijdens de Spelen…
Het doel van die oorspronkelijke Spelen was om jonge mannen hun fysieke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse steden te bevorderen. Alleen Griekse mannen mochten meedoen aan de Spelen, geen vrouwen. Wanneer je decoraties op antiek keramiek uit die dagen bekijkt, kan het je niet ontgaan dat de deelnemers niets om het lijf hadden. Het woord gymnasion (sportschool) is van het Griekse woord gumnos (naakt) afgeleid.
In het oude Griekenland was sport nauw verbonden met het Oudgriekse leger en de Griekse godsdienst. Bovendien moest lichamelijke ontwikkeling volgens de oude Grieken hand in hand gaan met de geestelijke ontwikkeling. Hoe verbazingwekkend het ook mag klinken, in de Oudheid was homoseksualiteit in het leger een geaccepteerd fenomeen.
De Heilige Horde van Thebe, was een afzonderlijk militair onderdeel waar alleen mannen met hun minnaar in dienden. Het was een schoolvoorbeeld van hoe de antieke Grieken de liefde tussen soldaten aanmoedigden om de strijdlust (voor elkaar) te bevorderen. Het bekendste verhaal in dat verband is de relatie tussen Achilles en Patroclus in de Trojaanse Oorlog.
Klassieke schrijver/filosofen als Herodotus, Plato, Xenophon en Athenaeus en vele anderen schreven al over de aspecten van homoseksuele liefde. De klassieke Grieken beschouwden seksuele geaardheid niet als een sociale identiteit, zoals sommige mensen in onze tijd/ruimte nog doen. De antieke Olympische Spelen waren dus in meerdere opzichten opwindend voor de toeschouwers.
Schijn heilig.
Door het ontbreken van kleding was het dus niet mogelijk de naam van de sponsors te dragen. Dat alleen al schiep een gezonde sportieve competitie in plaats van de moordende commerciële concurrentie van tegenwoordig.
De Romeinen kregen het voor het zeggen in Griekenland en de Spelen werden, nadat het christendom de officiële religie van Rome werd, beschouwd als een heidens feest. De Romeinse keizer Theodosius I verbood de Spelen uiteindelijk in 393.
Dit was uiteraard om eenheid en harmonie onder de arme bevolking te voorkomen. Er is niets nieuws onder de Zon. Ook toen woonde een minderheid in luxe villa’s terwijl de meeste mensen in grote armoede leefden. De arme mensen kwamen soms in opstand tegen hun ellendig bestaan. Dan ontstonden enorme rellen en trokken zij plunderend door de straten van Rome tot zij uiteen werden gejaagd door de Pretoriaanse Garde.
Al in 123 BC bedacht een gewiekste volkstribuun het concept Brood & Spelen. Om rellen te voorkomen en het plebs tevreden te houden deelden de proletariërs gratis brood uit, en organiseerden ze wagenrennen en gladiatorengevechten. Zo konden de arme mensen, net als tegenwoordig, hun dagelijkse zorgen even vergeten. Het verschil is dat we nu het brood moeten betalen, maar de verslaving aan de televisie doet alle zorgen vergeten.
Sponsoros.
Ook deze spelling is bewust gekozen omdat de eerste sponsor een Griek was. Evangelis Zappas, een Griekse filantroop, sponsorde in 1859 de eerste 'Olympische Spelen' die op een plein in Athene werden gehouden. Er had ook sponsorrow (verdriet) kunnen staan, want met het grote geld verdwenen de idealen van de Coubertin.
Pierre de Coubertin bedacht in 1890 dat een internationale herrijzenis van de Olympische Spelen mogelijk was. De geestelijke vader van de huidige Spelen zag hierin de mogelijkheid van het bevorderen van een harmonieuze fysieke en geestelijke opvoeding van de jeugd en de versterking van de vriendschapsbanden tussen de volkeren. Het werd al snel een schijnvertoning.
De Spelen verwerden tot een machtsspel van de duistere elite, van de politiek en van de farmaceutica. Adolf Hitler greep de Spelen van 1936 in Berlijn aan als propagandamiddel voor zijn nationaalsocialistische politiek. De Zomerspelen van 1956 in Melbourne werden uit politieke overwegingen geboycot wegens de onderdrukking van de Hongaarse Opstand door de Sovjet-Unie.
De Zomerspelen van 1972 en 1976 werden door een groot aantal Afrikaanse landen geboycot om het Olympisch Comité te dwingen Zuid-Afrika en Rhodesië uit te sluiten wegens hun apartheidspolitiek. De Zomerspelen van 1980 in Moskou werden door 65 landen geboycot omdat Rusland Afghanistan was binnengevallen. Rusland, met bijna het hele Oostblok in zijn kielzog, boycotte de Zomerspelen 1984 in Los Angeles.
Van het oorspronkelijke concept, een religieus festival ter ere van de oppergod van de Olympus, is tegenwoordig een spel ter ere van het oppergoud. De atleten moeten steeds verder, sneller, hoger om de sponsors tevreden te stellen. Bij elke winst die ze behalen, verliezen ze hun menselijkheid. Terwijl de officials en de sponsors na het bereiken van een podiumplaats zich een stuk in de kraag drinken, worden sporters die zich even laten gaan in de kraag gevat en aan de schandpaal genageld.
Riool de Janeiro.
Naast de politiek is ook de farmaceutica de grote winnaar tijdens de Spelen. Ze verdienen er goud mee. Onder de Russische sporters die deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio, zullen zich dopinggebruikers bevinden. Stepanova, een 800 meter-loopster die in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd, en haar man brachten dit aan het licht met verklaringen over gestructureerd dopinggebruik in de Russische atletiek.
Sporters die met hulp van de Russische sportautoriteiten de afgelopen jaren de boel hebben bedrogen, zullen in Riool de Janeiro zogenaamd als 'schoon' kunnen meedoen.
Stepanova mocht vanwege haar positieve dopingtest uit 2013 zelf niet naar de Spelen. Ze had gehoopt op steun van het Olympisch Comité, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Zij werd van deelname buitengesloten. Eens een zondaar altijd een zondaar moet men gedacht hebben.
Youp van ’t Hek schreef er in het NRC Weekend een pissig stukje over. Hij maakte zich kwaad over het wegsturen van Yuri van Gelder. De specialist aan de ringen had kringen onder de ogen na een nachtje heerlijk helder gerstenat. Youp schreef dat hij nog maar even een YouTube-filmpje uit 2010 had gekeken waarin Erica, de voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité duidelijk boven haar theewater zat.
Erica legde uit dat een official, het woord bobo werd gebezigd, tijdens de Olympische Spelen voornamelijk druk doende is met niets doen. De Olympische Spelen zou met een onderdeel uitgebreid moeten worden. Naast discuswerpen en speerwerpen zouden ook met modder gooien en schijn werpen een gooi naar het eremetaal moeten doen.
Artikelen op deze website mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de juiste bron: ArjunA – www.assayya.com