Vigilante

Vigilant is een synoniem voor waakzaam. Een vigilante is dan iemand die waakzaam is. In de film Mission Impossible / Rogue Nation wordt in twee verschillende scenes de volgende uitspraak gedaan: “Desperate times, desperate measures”. Als je dit letterlijk vertaalt, krijg je krom Nederlands. Lees het gemakshalve als uitzichtloze situaties vragen om desperate daden.

Het woord vigilante stamt van het Spaanse ‘vigilancia’ af dat letterlijk bewaker of nachtwacht betekent. Tegenwoordig heeft het woord betrekking op een individu of een groep mensen die illegale autoriteit gebruikt om de wet te handhaven. Vigilantes staan op wanneer ze vinden dat de overheid te zwak is om de wet effectief te handhaven. Dat gebeurt vaker als het ministerie van justitie uit louter criminelen bestaat.

De vigilantes rechtvaardigen hun daden met de aanname dat hun acties in overeenstemming zijn met de stille wens van de samenleving. Er is altijd een element van geweld in hun acties, en dat kan variëren van scheldpartijen tot fysieke aframmelingen of in extreme gevallen zelfs moordpartijen. Extreme situaties vragen om extreme handelingen. We zullen een voorbeeld uit december 1852 geven.

San Francisco vigilantes.
Door de goudkoorts van 1849 kwam er een explosieve groei van de bevolking, terwijl de gelederen van de wetshandhavers uitdunden. De toename van misdaden en geweld dwong de burgerij tot het vormen van een Vigilante Comité om wet en orde te handhaven. Het comité bestond uit 600 lokale vrijwilligers, waarvan het merendeel uit het zaken - en bedrijfsleven kwam.

In het eerste jaar van hun bestaan hingen ze 4 wetsovertreders op, werd 1 persoon publiekelijk met zweepslagen gestraft, 20 mensen werden gedeporteerd, en 41 mensen werden na een proces vrij gelaten. Het gevolg was dat het misdaadcijfer in San Francisco sterk omlaag ging. Het comité werd één jaar na oprichting al weer ontbonden. Vijf jaar later werd het comité weer in leven geroepen en datzelfde jaar weer ontbonden.

Genoeg is genoeg.
Alleen in het afgelopen weekend las ik al genoeg hopeloze artikelen die vroegen om desperate acties. De Britse premier Theresa May vatte samen dat het land in drie maanden tijd drie aanslagen te verduren heeft gekregen en dat de politie in die tijd ook vijf samenzweringen voor aanslagen heeft ontmaskerd. "Genoeg is genoeg."

Afgelopen vrijdag is een 14-jarig meisje uit Hoevelaken dood gevonden in een sloot in Achterveld (provincie Utrecht). Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt. Het omgekomen meisje uit Hoevelaken was nog niet als vermist opgegeven, maar was niet uit school teruggekomen. Rond 17.00 uur schakelde een getuige de politie in omdat er een lichaam in het water lag.

Een vrouw van achttien is in Rotterdam mishandeld toen ze met haar vriendin hand in hand liep op het Schouwburgplein, na een bioscoopbezoek. De politie zoekt getuigen van het voorval, meldt ze zaterdag. Een meisje zag het stelletje hand in hand lopen en maakte daar opmerkingen over. Vervolgens liep ze op het paar af, omklemde de nek van het slachtoffer en stompte haar in haar gezicht en buik.

De dader was in gezelschap van een of twee andere meisjes. Terwijl zij het slachtoffer sloeg, riep een van deze andere meiden er een jongen bij. Hij gaf het slachtoffer een trap tegen haar schouder. Ze liep blauwe plekken en kneuzingen op. Volgens de politie is het meisje dat de klappen uitdeelde ongeveer vijftien. De jongen die de trap gaf is rond de twaalf jaar oud.

Kronkels.
Zondag is er een stoffelijk overschot aangetroffen op industrieterrein De Kronkels in Bunschoten. In die plaats is op dit moment een zoektocht gaande naar een vermist meisje. Het is nog niet duidelijk of de vondst iets met die vermissing te maken heeft. Honderden mensen zijn zondagochtend afgekomen op een onofficiële zoektocht naar de vermiste 14-jarige Savannah uit Bunschoten.

Volgens de politie werd het lichaam op het industrieterrein niet gevonden door deelnemers aan deze zoektocht, maar door een voorbijganger. De politie heeft het onderzoek opgeschaald. De technische recherche is gearriveerd en er is onder meer een helikopter ingezet om beelden vanuit de lucht te maken. Het vermiste 14-jarige meisje is donderdag voor het laatst gezien, toen ze van huis vertrok.

De politie heeft maandag drie jonge Rotterdammers aangehouden vanwege een zedenzaak waarbij een 35-jarige vrouw in Schiedam werd misbruikt. Een verdachte is zestien jaar oud, twee andere jongens die zijn aangehouden zijn vijftien jaar, zo maakte de politie maandag bekend. De 15-jarige tweeling uit Rotterdam die samen met een 16-jarig vriendje een 35-jarige vrouw verkrachtten, randden in oktober 2015 ook al een meisje aan.

Het slachtoffer werd in november verkracht in haar auto die geparkeerd stond aan de Bokelweg in Schiedam. Camera's legden vast dat drie jonge mannen de vrouw volgden toen zij vanaf station Schiedam-Centrum naar haar auto liep. De jongens drongen de auto van de vrouw binnen en vergrepen zich daar om de beurt aan haar. Na bijna tien minuten gingen ze ervandoor. Het drietal wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bloemen.
Het is opvallend dat beide 14-jarige meisjes in de buurt van een AZC woonden en vermoord werden. Herinneren jullie je de grote massa’s mensen die de vluchtelingen met bloemen verwelkomden? Zouden ze nu ook bloemen komen brengen op de begrafenis van deze jonge meiden? In welke kronkels moeten ze zich nu buigen om het verlies van twee jonge levens goed te praten?

De zwakheid van de regering toont zich in alles, niet alleen in de formatie die met heel veel geschipper tot stand moet komen. Ze bemoeien zich in Den Haag zelfs met Zwarte Piet, terwijl de media de etniciteit van de drie jonge Rotterdammers niet meldt. GeenStijl is de enige die meldt dat de vrouw is verkracht door drie negers! Kijk, dat is nu gewoon ´man en paard noemen´. Alle andere media verbloemen dat.

Hoewel de meeste vigilante groepen in de VS opkwamen, zijn er overal ter wereld mensen opgestaan die het recht in eigen hand moesten nemen, bijvoorbeeld in Sicilië. Roger II de Hauteville, een krijgsheer uit Normandië introduceerde er het leenstelsel in 1701. De bewoners hadden daarnaast ook veel te duchten van de Inquisitie. Elke actie die een burger ondernam werd beschouwd als ketterij of als verraad, en werd meteen vermoord.

Om de excessen van staat en kerk te voorkomen, werden er geheime groepen vigilantes gevormd. Ze noemden zich Beati Paoli, naar St. Francis van Paoli. Je kunt hen vergelijken met de groep van Robin Hood in het oude Engeland. De Beati Paoli droegen zwarte jassen met hoodies (capuchons) en opereerden ’s nachts vanuit ondergrondse kanalen in Palermo. In Palermo zijn een straat, een restaurant en een plein naar hen vernoemt.

In Kaapstad, Zuid Afrika werd in 1996 een vigilante groep bekend onder de naam PAGAD, dat stond voor “People against Gangsterism and Drugs”. Het doel was de regering onder druk te zetten om de onderwereld en drugshandelaren aan te pakken. Omdat de politie en de politiek machteloos bleven, namen de vigilantes het recht in eigen hand. Ze namen Rashaad Staggie, een gangsterleider gevangen en verbranden hem levend.

Flower Power.
Het is alweer 50 jaar geleden dat The Beatles het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitbracht. Het was muziek die de Flower Power omarmde. De volgers van de Flower Power werden hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld.

Hippies vonden ook dat de mens in harmonie met de natuur moet leven. Het was een manier van leven die niet gewaardeerd werd door oudere generaties. De Hippies namen het Nationale Monument op de Dam in bezit, honderden hippies bleven er slapen, roken en vrijen. Dat gaf overlast, want het is toch vervelend als het langharig werkschuw tuig iedereen ‘Peace & Love’ toewenst. Mijn haar was toen uitzonderlijk lang maar ik werkte… J

Uitzichtloze situaties vragen om desperate daden. Burgemeester Samkalden verbood het slapen op de Dam vanaf 24 augustus 1970. Dit leidde tot heftige rellen, waarbij 50 gewonden vielen en plunderingen voorkwamen. En ineens was daar een groep van 80 mariniers en matrozen uit Doorn en Den Helder die het recht in eigen handen namen. Zij sloegen de hippies met knuppels en koppelriemen van de Dam.

Schoonvegen.
De gewelddaden van het afgelopen weekend vragen om het schoonvegen van Nederland. Nu zijn het niet jonge mensen die iedereen vrede en liefde toewensen. De overlast komt nu van figuren die het gezegde: “Doe wat u niet wilt dat u geschiedt, ook een ander niet”, aan hun laars lappen. Je zou ze die laars in hun strot willen duwen, maar dan neem je het recht in eigen hand. Het afschuwelijke nieuws van de vermoordde meisjes kwam in het weekend van Pinksteren. Weten jullie nog wat er gebeurde op de allereerste Pinksterdag?

“Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken.”
Handelingen 2:1-4

Welke talen jullie ook spreken, het volgende gezegde is duidelijke taal: “Vuur is alleen met vuur te bestrijden”. Extreme tijden vragen om extreme handelingen!

Artikelen op deze website mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de juiste bron: ArjunA – www.assayya.com