Gunung Agung.

Hits: 1226

In de nacht van 30 november 2017 ontplofte de Mt. Agung op Bali. De op angst gebaseerde berichten in mainstream klopten niet met de berichten die wij rechtstreeks uit Bali ontvingen. We kregen zelfs bericht van het reisbureau dat we kosteloos onze reis naar Bali konden omboeken of annuleren. Nora stuurde me een foto van de eruptie gezien vanuit de poort van de Lempuyang tempel op 20 km ten Oosten van de vulkaan.

Gunung Agung, een actieve vulkaan op Bali is de hoogste berg op het eiland. Gunung betekent berg en Agung betekent groots of verheven. De Agung is de heiligste berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus. De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld'. Ze slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen.

Omdat de Agung gezien wordt als woonplaats van de goden, worden erupties beschouwd als een teken van hun ongenoegen. Maar de uitbarstingen maken het omringende land ook vruchtbaar, en de rivieren die ontspringen aan de Agung irrigeren de rijstvelden. Een grote eruptie in 1350 maakte het land rondom Besakih vruchtbaar en zorgde ervoor dat de rijstoogst nog jaren genoeg was om in de behoeften van het tempelcomplex te voorzien.

In 1963 en 1964 vond na een rustperiode van 120 jaar een uitbarsting van de Agung plaats. Hierbij werden enkele dorpen verwoest en kwamen naar schatting 1600 mensen om het leven. Nog eens 86000 anderen bleven dakloos achter. Maar de lavastromen hadden de tempel Pura Besakih op de helling van de vulkaan op enkele meters gemist, en dit werd door de inwoners van Bali gezien als een wonderlijke gunst van de goden.

Tegenwoordig zijn de zwarte hellingen van de Agung weer bedekt met akkers en tuinen. De berg blijft echter actief. Eind november 2017 was er weer een eruptie van de vulkaan. De as die daarbij vrijkwam bereikte een hoogte van zes kilometer. De Indonesische autoriteiten kondigden daarom code "rood" af, het hoogste dreigingsniveau. Code rood betekent dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht.

Bali is geheel afhankelijk van het toerisme, en de talloze reis annuleringen voor de maand december hadden impact op alle inkomens en rampzalige gevolgen voor de allerarmsten. We besloten toch te gaan. Nadat ik de foto van de uitbarsting door de poort van de Pura Lempuyang had gezien, wilde ik op die plek mediteren en de Agung vragen zich rustig te houden en de bevolking te sparen.

Pura Lempuyang Luhur.
Op Bali spreekt men Bahasa Indonesia, de algemene voertaal van Indonesië en de eigen Balinese taal met veel Hindoe invloeden. De religie is voornamelijk Hindoestaans, maar er zijn ook Islamieten en christenen die in harmonie met de Hindoes leven. Pura is het Balinese woord voor tempel, Lempuyang is een buitenwijk van het dorp Luhur waar de tempel boven uittorent.

De Lempuyang is één van Bali's negen belangrijkste tempels en van grote betekenis voor de Balinese cultuur en religie. Er zijn vaak Balinese families die een bezoek in volle ceremoniële kledij om de zegen te krijgen van de priester in de tempel op de top van de heuvel. Het is niet zo gemakkelijk om de plek van de tempel te bereiken, want is bekend, dat je 1700 treden moet klimmen om de tempel te bereiken.

Het gehele complex bestaat uit zeven tempels waarvan de hoogste op 1058 meter hoogte ligt. Wij besloten alleen naar de poort te gaan die Nora mij had gemaild, omdat het ongeveer 4,5 uur duurt voor je het hele complex hebt beklommen. Dit is de mooiste tempel om te zien en je krijgt bij de ingang verplicht een sarong om naar boven te mogen. Er zijn drie trappen naar boven.

Ik moest aan Eddie Cochran denken die in 1960 een nummer 1 hit scoorde met de song: ‘Three Steps to Heaven’. Alleen de linker en de rechter trap mogen door de bezoekers van de tempel gebruikt worden. De middelste trap is voor de goden en de priesters bij speciale ceremonies. In de poort heb ik de mantra’s zo luid mogelijk gechant, en ik zag de priesters die met een familie naar boven wilden gaan naar mij kijken.

Wij hadden het geluk dat we op de binnenplaats een familieceremonie bijwoonden. Hoewel het indrukwekkend was, moest ik toch glimlachen omdat ik juist het laatste boek van Dan Brown had gelezen. In dat boek draait het hele verhaal om de vragen waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe. Zolang de mensheid een god buiten zich Zelf plaatst, ontdekken ze nimmer hun wezenlijke scheppingspotentieel.

Voor de reis stond mijn bekken helemaal scheef, en ik moest door Patrick rechtgezet worden om de 17.5 uur zitten in de Boeing 777-300 vol te houden. Na een slapeloze nacht maakten we een tussenstop in Singapore, waar een vrouwelijke piloot de vlucht naar Den Pasar voltooide. Dit is opmerkelijk omdat ik voor ons vertrek, in het kader van gender neutraliteit, nog de grap had bedacht dat een vrouwelijke piloot een vaginoot genoemd moest worden!

Onze vaste chauffeur kwam ons opzoeken in het Segara Village Hotel. Hij vroeg wat ons programma was en schrok zichtbaar toen we zeiden dat de Lempuyang ons hoofddoel was. Hij wilde niet boven een bepaalde lijn die door de autoriteiten om veiligheidsredenen was vastgesteld rijden. We waren teleurgesteld maar niet verslagen, de missie moest hoe dan ook volbracht worden.

De eerste dag op het strand liet ik mijn pijnlijke rug masseren, en de vrouw gebruikte zelfs haar ellebogen om de spieren los te krijgen. Het was zo pijnlijk dat ik twee of drie keer heel even uit mijn lichaam ging! Na twee dagen, waarbij ik helemaal met tijgerbalsem, djahé, arak en kokosolie werd ingewreven kon ik weer zonder pijn recht lopen. De eerste avond hadden we afgesproken met Sumawati en Dimitri.

We zeiden tijdens een heerlijke maaltijd dat we nog geen vervoer hadden naar Lempuyang. Suma ging meteen mensen bellen en vond een chauffeur die ons er wel heen wilde rijden. Dimitri ergerde zich erg aan de mainstream berichtgeving waardoor toeristen wegbleven. Suma, die in het management van een hotel werkt, zei dat ze het personeel met onbetaald verlof moesten sturen.

Dat was de reden waarom we vlak bij de Agung wilden mediteren, en we kregen via Suma een chauffeur die ons wel wilde brengen!

IMG_7782.JPGIMG_1989 - kopie.JPGDe foto links zou zijn genomen in de poort van de Lempuyang tempel. De foto rechts is van vrijdag 15 december 2017 in de poort van de Lempuyang tempel. De tempel wordt wel de Poort naar de Hemel genoemd. We hebben er de Gayatri mantra en de Lokah mantra gezongen. Hiermee was onze kerstmisse geslaagd, de Agung heeft zich rustig gehouden. We hopen dat mainstream voortaan geen op angst gebaseerde berichten uitgeeft.

Om bhur bhuva svaha tat savitur varenyam bhargo devasya dhimahi dhiyo yo naha prachodayat.

De Gayatri Mantra wordt niet alleen hier door ons gezongen. Het maakt niet uit welk tijdstip van de dag of nacht het is. Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam, en brengt je bij je hart gevoel. Het is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen.

Om Lokah Samastah Sukhino Bhavantu.

Lokah Samastah Sukhino Bhavantu is een mantra die ons helpt in onze spirituele evolutie. De betekenis luidt: "Mogen alle wezens overal gelukkig en vrij zijn, en mogen de gedachten, woorden en daden van mijn eigen leven bijdragen aan dat geluk en aan die vrijheid voor iedereen." Dit is een herinnering dat we een aspect van het universum zijn en dat we een positieve invloed kunnen hebben op de hele schepping.

Op een ochtend vond ik een heel kleine witte veer op het terras. Na het ontbijt gaf ik het aan Nora en zei dat ze de groeten van Sandra kreeg. Nora antwoordde dat ze de hele morgen al aan Sandra had gedacht. Nog geen kwartier later kwam Elly, een lieve Hindoestaanse oma met wie we kennis hadden gemaakt, bij ons op het terras. Haar kleindochter was geslaagd voor een Master in Internationale volksgezondheid, en deze vakantie was haar cadeau!

Het gesprek tussen Nora en Elly kwam via alternatieve geneeswijzen uit op Sandra. Het is denkbaar dat ons werk op Lempuyang heeft bijgedragen aan onze voorspoedige terugreis. Uit de enorme rij voor de incheckbalies werden wij als enige eruit gehaald en naar een prioity incheck desk gebracht. Met dank aan Sandra, die ons van de andere zijde heeft geholpen deze missie te volbrengen.

Artikelen op deze website mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de juiste bron: ArjunA – www.assayya.com