Kleur

Hits: 955

Buikslotermeer 1979. Onze jongens waren nog erg klein toen ze totaal uit hun doen naar huis kwamen. Ze vertelden dat ze achterna waren gezeten door jongens die hun uitscholden voor Turk. Ze vroegen ons wat een Turk was omdat ze niet begrepen waarom ze zo werden uitgescholden. We vertelden dat hun getinte huid de aanleiding was, en dat ze geen Turken waren maar Nederlanders met een kleurtje.

Mijn vader tilde in de jaren ’50 tussen duim en wijsvinger vaak een stukje huid van zijn andere hand op en zei dat ik me gedeisd moest houden vanwege mijn bruine huidskleur. Als ik al werd uitgescholden voor pinda-poepchinees moest ik altijd lachen om de immense domheid van de scheldende partij. Dat hielp mij enorm om te voorkomen dat de zijkant van mijn hand zijn strot zou verbrijzelen.

Op 24 februari ontdekte ik in een NRC artikel dat die immense domheid nog steeds bestaat. Een 24-jarige vrouw uit Tilburg zegt afgelopen zaterdag belaagd te zijn door meerdere mannen in de lift van haar flat. De mannen zongen het coronavirus: ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’. Toen de vrouw, met een Chinese achtergrond, hen vroeg daarmee op te houden werd ze aangevallen. Ze hield er een hersenschudding, een zwelling op haar hoofd en twee krassen bij haar nek op.

Domme mensen opereren nooit alleen, het kudde instinct vervangt elke vorm van intellect.

Het NRC sprak de afgelopen maanden 17 topvoetballers, trainers en officials. De sporters spraken over fans die oerwoudgeluiden maken, grapjes van teamgenoten over Zwarte Piet en transfers die afketsen vanwege hun huidskleur. Racisme is volgens hen zo diep verankerd in de voetbalcultuur dat het moeilijk te bestrijden is. Voetbal is een volkssport, ik kan me niet voorstellen dat Tiger Woods ooit oerwoudgeluiden hoorde.

Shanice van de Sanden werd in Utrecht geboren. Ze is profvoetbalster bij Olympique Lyon en het Nederlands elftal. In het NRC van zaterdag 29 februari vertelde Shanice: ‘Ik was tien en stond met mijn moeder bij de bus. Mijn broer ging op schoolreisje naar de dierentuin en wij zwaaiden hem uit. Naast ons stond een andere moeder die zei: ‘Ik hoop dat dat donkere jongetje bij de apen achterblijft.’

‘Haar woorden raakten me. Alsof wij - kinderen van een Surinaamse vader en een blanke moeder - er niet mogen zijn. Dat het uit de mond van een volwassene kwam, maakte het nog erger. Ik besefte dat de pestkoppen op scholen thuis niet het goede voorbeeld krijgen.’

Als ik dit lees, vermoed ik dat de herseninhoud van die andere moeder niet groter is dan die van een kapucijnaapje.

Denzel Dumfries is aanvoerder van PSV en speler van het Nederlands elftal. In hetzelfde katern van de zaterdagkrant vertelde Denzel: ‘We hadden ooit in de kleedkamer een gesprek over Zwarte Piet. Kort daarna lag ik op de massagetafel, toen er een belangrijk iemand kwam binnenlopen. Hij vroeg aan mij of ik mee ging doen aan de intocht. Als Zwarte Piet dus. En daarna, tegen de masseur: ‘Kijk je uit dat je zijn zwarte huid er niet af masseert?’

André Onana, geboren in Kameroen, is profvoetballer bij Ajax en het nationale elftal van Kameroen. André zei in het interview: In de bekerwedstrijd tegen Telstar, eind vorig jaar, werden er racistische leuzen naar mij geroepen. Dat werd opgepikt door microfoons, het kwam zelfs in het nieuws. ‘Wil je aangifte doen?’ vroeg de teammanager later. Ik zei: ‘Aangifte? Dan kun je half Nederland wel in de gevangenis zetten’.

Albert Einstein zei ooit: ‘Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker’.

Eenheid in diversiteit.
De diversiteit van menselijke verschijning en vorm heeft biologen eeuwenlang geïntrigeerd, maar bijna 100 jaar nadat de term 'genetica' in 1906 werd bedacht, zijn de genen die aan deze diversiteit ten grondslag liggen een onopgelost mysterie. Een van de meest raadselachtige verschillen die de menselijke soort kent is de diversiteit in huidpigmentatie. Let op; ik spreek van soort en niet van ras.

Domme mensen spreken van ras, maar die term gaat alleen op voor planten en dieren!

Er is een enorm scala aan menselijke huidskleur waarin variatie samenhangt met klimaten, continenten en/of culturen, maar we weten heel weinig over de onderliggende genetische architectuur. Voor mij zijn er meer overeenkomsten dan verschillen in de menselijke soort. Want moeten we ons iets aantrekken van de genetica van menselijke kleurtjes als het alleen maar op huiddiepte is?

Afrika.
Op 30 november 1974 deed een van de meest prominente paleontologen van dit moment, dr. Donald C. Johanson in de Afarwoestijn in Ethiopië, ongeveer 150 km ten noorden van Addis Abeba, de ontdekking van zijn leven. Hij vond een gedeelte van een skelet dat bij benadering 3.5 miljoen oud was.

Aan zijn voeten lag het oudste, meest complete en best bewaarde fossiel van een recht oplopende voorouder van de mens. Hij noemde haar Lucy en zij zorgde voor een doorbraak in de evolutietheorie en veroorzaakte nogal wat opschudding in de wetenschappelijke wereld. Een van onze oudste voorouders kwam uit Afrika. Dat continent herbergt ook Adams Kalender; de wieg van alle mensen in Waterval Boven, Zuid Afrika.

De mensen die langs de lijn oerwoudgeluiden nabootsen hebben waarschijnlijk nog nooit gehoord van Lucy, van Adams Kalender of van Waterval Boven. Het is zelfs denkbaar dat ze nooit verder zijn gekomen dan Europa met een krat bier in de achterbak. Deze mensen zouden minder achterbaks zij als ze de ware menselijke geschiedenis kenden!

Het mensdom associeert Afrikanen met een donkere huid. Maar verschillende groepen mensen in Afrika hebben bijna elke huidskleur op de planeet, van het diepste zwart in de Dinka volken van Zuid-Soedan tot beige in de San bevolking van Zuid-Afrika. Nu hebben onderzoekers een handvol nieuwe gen varianten ontdekt die verantwoordelijk zijn voor dit kleurenpalet van de Schepping.

De studie, die in 2017 werd gepubliceerd in Science, volgt de evolutie van deze genen en hoe ze de wereld rond reisden. Hoewel de donkere huid van sommige eilandbewoners in de Stille Zuidzee kan worden herleid tot Afrika, lijken gen varianten uit Eurazië ook hun weg terug naar Afrika te hebben gevonden. Bovendien blijken sommige mutaties die verantwoordelijk zijn voor de lichtere Europese huid een Afrikaanse oorsprong te hebben.

Naakte aap.
Tot voor kort gingen onderzoekers ervan uit dat onze voorouders meer dan 2 miljoen jaar geleden, nadat ze het meeste lichaamshaar hadden afgeschud een donkere huid ontwikkelden tegen huidkanker en andere schadelijke effecten van Uv-straling. Toen mensen uit Afrika migreerden en naar het verre noorden gingen, ontwikkelden ze een lichtere huid als aanpassing aan beperkt zonlicht.

De eerste humanoïde hybriden werden in Zuid Afrika gecreëerd als slaven voor het delven van goud dat de Anunnaki nodig hadden om het gat in de atmosfeer van hun planeet op te vullen als bescherming tegen de schadelijke effecten van Uv-straling! Adam en Eva hadden dus een donkere huidskleur…

Innerlijke beschaving.
Wat de naakte apen langs de lijn ontberen is niet alleen kennis van hun ware geschiedenis, het ontbreekt ze vooral aan innerlijke beschaving. Dat is een eigenschap van de ontwaakte ziel, die een bewust, beheerst en evenwichtig gebruik van de vier ontwikkelde vermogens heeft leren maken. Die hoger dimensionale vermogens zijn waarnemen, denken, voelen en willen.

Waarnemen in plaats van deelnemen. Denken vanuit het onderscheidingsvermogen. Beseffen dat gevoel geen denkfouten maakt en ernaar handelen vanuit de vrije wil. Deze vermogens uiten zich innerlijk als zelfbeschouwing, zelfbeoordeling en zelfbeheersing. Naar de wereld van vorm manifesteren ze zich als aandacht, liefde, geduld en begrip. Het is namelijk zo dat onbegrip tot angst leidt en angst creëert agressie of oerwoudgeluiden.

Ontwaakte zielen beseffen dat in de materiële wereld de vermenging van alle kleuren de kleur zwart opleveren. Het mensdom beseft nog niet dat in de wereld van de geest die mix van alle kleuren de kleur wit opleveren. Neem een bergkristal en laat er zonlicht door schijnen, het resultaat is een regenboog aan kleuren die uit het kristal stromen. Maar als alle kleuren verf vermengd worden blijft er een zwarte massa over.

De negatieve gedachten en uitspraken van het mensdom creëren slechts nog meer duistere gedachten en uitspraken. Wat wij als sterrenzaden daar tegenover kunnen stellen is Licht & Liefde projecteren op hun onwetendheid. Daarmee creëren we een betere wereld voor hen die na ons komen.

André Onana hoopt dat zijn zoontje onder andere omstandigheden opgroeit. Met zijn familie praat hij nooit over de oerwoudgeluiden langs de lijn. Het doet hem pijn, maar hij heeft ermee leren leven. Ook in de kleedkamer praat hij er niet over. Ik ben geen voetbalfan en hang geen enkele religie aan, toch zou ik langs diezelfde lijn willen roepen: ‘Vergeef het hen André, ze weten niet beter’.

Lang geleden riep een eenzame figuur aan een kruis iets dergelijks op de Calvarieberg. Hoewel hij altijd wordt afgebeeld met blauwe ogen en een blanke huid is het zeker dat hij lichtgekruld donker haar had en een getinte huidskleur.

Artikelen op deze website mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de juiste bron: ArjunA – www.assayya.com